Skip to content

Dansmiddag vluchtelingen

Zaterdag 21 januari 2017 kwam op uitnodiging van Balletschool Martha de Rijk  een groep vluchtelingen naar de balletschool om een leuke middag te hebben en om kennis te maken met  westerse dans. Deze middag was onderdeel het project Alice in Wonderland, het sprookje dat de balletschool 25 Juni 2017 op gaat voeren in het openlucht theater van Bloemendaal. Het sprookje dat gaat over het accepteren van alles wat anders is.

Er waren 10 kinderen tussen de 3 en 11 jaar met hun moeders. Ook waren er leerlingen van de balletschool met hun moeders die zich spontaan hadden aangemeld om te komen helpen bij dit mooie initiatief.

Eerst kregen zij een maaltijd aangeboden, ook verzorgd door de balletschool. Dat hielp om het ijs te breken. De gesprekken kwamen op gang, de moeders probeerden  met behulp van hun kinderen die al wat Nederlands spraken iets over hun leven te vertellen en dat verliep soepel  met de moeders van de leerlingen.  Daarna konden de kinderen balletpakjes passen die de balletschool verzameld had onder hun leerlingen.

Een paar leerlingen van de balletschool  lieten een demonstratie van klassieke dans , streetdance en musical dans zien, waarop de uitgenodigde moeders spontaan een Arabische dans lieten zien.

Daarna werd er een gemixte balletles gegeven waar iedereen aan mee deed. Ook de allerkleinste van 3 jaar probeerde de pasjes. Het was zo mooi om mee te maken dat dans geen woorden nodig  heeft en dat alle mensen elkaar daarin kunnen vinden.  Het werd een heel vrolijk geheel waar zowel de moeders als de kinderen van genoten.

Na de les kreeg iedereen nog koffie met zelf gebakken appeltaart en toen kwamen de gesprekken extra  goed op gang tussen de moeders, waarvan de kinderen nog bleven nadansen in de balletstudio en spontaan elkaar dansjes gingen leren.

De middag was veel te snel om.  De vluchtelingen vrouwen gaven aan dat zij dit elke zaterdag wel zouden willen. Ook de medewerkers van de balletschool hadden het idee om dit wat vaker te organiseren, zo fijn om mensen uit andere culturen te leren kennen, en te horen wat hun verhalen zijn en te merken wat een vriendelijkheid en warmte van deze mensen uit gaat. Wat dat betreft is dit initiatief  helemaal geslaagd.

Back To Top